Procés d’identitat de la secció de rugby del CN Poble Nou

Aquest escrit té per objectiu explicar sintèticament el procés d’identitat de la secció de rugby del CN Poble Nou, després de l’absorció de Barcelona Enginyers Rugby, per tal que tot el col·lectiu que el forma estigui assabentat del tema. Per tal de fer-ho més comprensible, s’exposa seguint un fil cronològic i argumentatiu.

-El CN Poble Nou es va fundar el 1924 a la platja de la MarBella. La seva primera secció va ser la de patí de vela, raó per la qual aquesta embarcació apareix en l’escut del club. En aquells moments, el patí català vivia un moment dolç d’eclosió.

-El 1931 el club es va fusionar amb l’Olímpic Club, un altre club del barri, tot mantenint el nom original: CNPN.

-El 1950, amb motiu de l’ensorrament de les instal·lacions del club a MarBella per causa d’un temporal de llevant, els esportistes del club decideixen fundar la secció de rugby com a via per continuar practicant esport.

El 1960, la secció de rugby del club guanya el campionat d’Espanya de 2ª Divisió.

-Durant els anys ’60 i ’70, amb la construcció i gestió de la “piscina vella” al carrer Lope de Vega, el club viu una època daurada en natació i waterpolo.

-L’any 1982 l’Ajuntament instal·la un precari camp de rugby a la platja de la MarBella.

-El 1987, la manca d’efectius fa entrar la secció en un estat de letargia. Alguns jugadors marxen al CN Montjuïc.

-El 1990, el club aconsegueix la gestió del CEM Can Felipa, instal·lació que substitueix la “piscina vella”, i que segueix gestionant a dia d’avui.

-El 1993 el club aconsegueix la gestió del CEM MarBella, i diversos veterans treballen per restablir la secció, tot creant una escola de rugby. Així mateix, el club absorbeix el CA Canaletes com a secció d’atletisme.

-El 1998, el club arriba a un acord amb Enginyers RFC per tal de refundar la secció. Enginyers arriba amb dos equips sènior. La secció passa a anomenar-se CNPN-Enginyers

-El 2001, una candidatura íntegrament formada per jugadors de la secció de rugby guanya les eleccions a la presidència del club, que ha de fer front a un deute acumulat de 1,5MEUR amb les gestions de CEM MarBella i CEM Can Felipa.

-El 2002 el club realitza obres d’arranjament del camp de rugby. El Fòrum de les Cultures de 2004 portarà un Circ de Cavalls al camp, que serà asfaltat per complet. Les obres realitzades posteriorment pel gestor B:SM deixaran el camp en l’estat deficient que tots coneixem fins avui.

A més a més, aquest any la secció de rugby del CN Montjuïc desapareix i molts dels seus jugadors ingressen a l’equip.

-El 2004 l’Ajuntament rescata al club la concessió del CEM MarBella i l’atorga a l’empresa municipal B:SM, que la gestionarà fins 2011, en que serà atorgada al CEEB (Consell de l’Esport Escolar de Barcelona), l’actual gestor.

-El 2009, diferències entre l’equip de govern del club provoquen l’escissió de la secció de rugby: es funda l’ARPN.

-El 2014, l’ARPN torna a casa, amb l’objectiu de crear un projecte esportiu d’excel·lència per al barri i la ciutat.

-El 2014 el club assumeix la gestió del CEM Besòs (Sant Adrià), tot presentant un concurs de creditors voluntari -que supera satisfactòriament-, per tal de fer viable la seva gestió.

-El 2015, per problemes de gestió esportiva i financera, el club renuncia a competir en la Divisió d’Honor de waterpolo, i ha de concentrar-se en salvar la gestió de les instal·lacions i reestructurar el deute.

-Es posa en funcionament Barcelona Enginyers Rugby com a marca autònoma del rugby, vinculada a CNPN mitjançant un conveni de col·laboració, com a solució de contingència davant la situació d’emergència financera: CNPN aporta les infraestructures esportives i socials, i els jugadors i tècnics passen a formar part de BER.

-El conveni entre CNPN i BER dura dues temporades: 2015/16 i 2016/17.

-Un cop resolts satisfactòriament les contingències financeres del club, BER i CNPN acorden resoldre el conveni i que CNPN recuperi la gestió plena de la seva secció de rugby. Enginyers, després de gairebé 20 anys de presència nominal al club, acorda dissoldre’s com a entitat i fer part comuna amb el CN Poblenou, club originari del barri.

 

NOTÍCIES RELACIONADES